Konuk Yazar Ahmet Eryılmaz'ın Kaleminden- İş Arama Becerileri
- eedaalkan
- Nov 27, 2015
- 2 min read
İŞ ARAMA BECERİLERİ
Gayet bilerek ‘beceri’ dedim, çünkü iş arama artık o tanıma gidiyor. Hani şu 10.000 saatte falan kazanıldığından bahsedilen şey. Yaptıkça öğrenilen şey. Onun için iş arama yöntemleri hafif kalır. Maalesef pek acemi işi değil. İsteyince ve uğraşınca hızlı ilerleniyor ama..
Onun için yazdıklarımı yemek tarifi gibi okumayın e mi?
• Her şeyin başı cv mimarisidir:) İlk cv’nin içeriğini sağlayacak malzemenin oluşturulmasından bahsediyorum. Mezuniyet ortalaması, Erasmus’lari, STK’lardaki sosyal etkinlikler, kendinizde bulup çıkarmayı başardığınız yetenekler, mezuniyetten sonra alınan sertifikalar gibi..
• En zor diyebileceğim ikinci adım kendinizi keşiftir. Etrafınızdaki parazit sesleri duymadan. Yok, mükemmelci bakmıyorum, biraz olsun farkındalığa razıyım. Gerekirse okuduğunuz alanı kolaylıkla yok sayabilirsiniz. Bu aşamada öğüt değil, ciddi uzman yardımı gerekebilir. Her tür diplomaya açık bazı işler istemeden yapılmaz; satışçılık, bankacılık, girişimcilik.. Vazgeçtim kendinize uyan iş bulmanızdan, hiç olmazsa en uymayanlardan uzak durun.
• Ve hazırlık stratejilerinin son adımı: Sıkı bir güncel piyasa etüdü. İşlerin sinüzoit eğrileri olur. Birisi o dönem düşerken birisi yükselir. Bilen gözle analiz lazım. Yaptırtın. Sorun. Resmen pazarlamacı gibi çalışın; işleri segmentlere ayırın ve durumunu değerlendirin.
Şimdi kolay bölüme geçebiliriz.
• Klasik cv öldü, yaşasın e-cv. Bir sürü uygulama/web sitesi var. Kendinize değişik cv versiyonları hazırlayın. Göndereceğiniz yere göre seçersiniz.
• Staja çok ciddi kafayı takın. Truva atı o. Biliyorum suistimal ediyorlar ama ne yazık ki bir kurumun kapısından girmenin en yüksek ihtimalli yolu uzun süreli stajlar.
• Kötü İK’cılarla karşılaşacaksınız. Boş verin. Yol kazası sayın. Onlar öyledir. İyisi de var, kötüsü de. Genellemeyin. Yeni nesil işe alma mülakatları değişik. Bunu doğru dürüst yapan yerlerde size vaka çözdürtecekler. Birisini tanımanın çok etkili bir yoludur. Biraz buna çalışmanız lazım; işte başlıktaki beceri geliştirmek dediğim şey buydu. Bu arada saçma sapan testlerle karşılaşacaksınız; şu kadarını söyleyeyim, onların da doğru olanları var. Buna takılmayın, cevaplayın gitsin işte.
Bir insanın iş bulamaması için, ya çaba harcamaktan vazgeçmesi, ya da büyük hatalar yapması gerek (olmayacağı belli işlerin beklentisinde olmak gibi). Yani mutlaka bir iş bulunur, bunlar boşa gitmez.
Sonsöz: İş hayatının devamında sizi cv’niz değil, davranışlarınız kurtaracak. İlk işe girdikten sonra seçtiğiniz davranışlar, bir sonraki işinizin cv’si olacak. Esas yeni iş bulma becerisi o.
Hadi herkes kendi yoluna.
Comentários