top of page

Konuk Yazar Cihan Demirdaş'tan Değerli Bir Paylaşım: Oryantasyon Programının İşe Alım Sürecine E

İnsan Kaynakları Profesyonellerinin en nihai hedefi; görev yaptıkları şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan insan gücünü belirli zaman diliminde planlayarak temin etmektir. İhtiyaç duyulan insan gücünün temin edilmesinde başarılı olabilmek için; doldurulacak pozisyonun iyi analiz edilmesi, istenilen niteliklerin pozisyona uygun olması ve şirketin ücret politikaları dahilinde işgücünü uygun maliyetle organizasyona katabilmek, işe alımın başarılı bir şekilde sonlandırılması için temel noktalar olduğu söylenebilir. Ancak bu noktalara dikkat etmenizin işe alım sürecinizi başarıya götürmeye yeteceğini düşünüyorsanız büyük bir yanılgı içerisindesiniz.

İşe Alınan Aday Neden İşi Bırakıyor ?

Uzun bir mülakat sürecinin ardından açık pozisyonunuz için doğru adayı uygun maliyetle organizasyonunuza katarak başarılı bir operasyonun ilk ayağını tamamladınız. Ancak asıl önemli ve zor olan işe alımın ikinci ayağı olarak düşündüğüm Elde Tutma Operasyonudur. Özellikle yeni işe başlayan adayların önemli bir bölümünün bir hafta içerisinde çeşitli mazeretlerle işi bıraktığını biliyor musunuz? Buna kimi zaman farklı firmalar tarafından gelen daha iyi teklifler sebep olurken, çoğunlukla şirketin işe alınan yeni personeli işe aldıktan sonra kaderiyle baş başa bırakmasından kaynaklanıyor.

Oryantasyon Süreci Nedir, Nereden Başlar?

Oryantasyon; kılavuzluk etme, yönlendirme gibi kelime anlamlarını taşır. İş hayatında da işe alıştırma programı olarak adlandırılır. Oryantasyon programları işe yeni başlayan adayın adaptasyon sürecini en aza indirgemek ve kuruma uyum sürecini hızlandırmak için uygulanır. Yeni personelin daha ilk haftada işi bırakmasının en önemli sebebi oryantasyon programına tabi tutulmadan kaderine terk edilmesidir.

Oryantasyon programı; mülakat aşamasında işlemeye başlamıştır bile. Mülakatçı adaya şirketin faaliyet gösterdiği sektör, ürünleri veya hizmetleri konusunda bilgi, işe alınacak pozisyondan beklentiler, kariyer olanakları, ücret ve yan haklar konusunda adaya bir nevi oryantasyon programı uygulamaktadır.

Oryantasyon Sürecine Neler Dahildir ?

1-Yeni personelin işe başlayacağı gün adı ve unvanı ile birlikte tüm organizasyona mail atılmalı ve organizasyon bilgilendirilmelidir.

2- Personel, şirket çalışanları ile tanıştırılmalı, mümkünse oryantasyon programı dahilinde küçük görüşmeler planlanmalıdır.

3- Şirketteki ortak kullanım alanları personele mutlaka tanıtılmalıdır. (Lavabo, yemekhane, çay ocağı)

4- İş Sağlığı ve Güvenliği ile şirket dinamikleri kapsamında verilmesi önemli eğitimler personele verilmelidir.

5- Personelin şirket yapısını anlayarak adaptasyon sürecini kısaltmaya yardımcı olacak dokümanlar (Oryantasyon El Kitabı, Personel Yönetmeliği, Disiplin Yönetmeliği v.b) personele verilmelidir.

6-Özellikle ilk hafta elde tutma operasyonları kapsamında İnsan kaynakları profesyonelleri yeni personelle yakından ilgilenmeli, ihtiyaçları konusunda yardımcı olmalıdır.

Sonuç Olarak

Yeni işe başlayan adayların en önemli sıkıntısı, ihtiyaçlarını gidermek için kendisine bilgi verecek ve yardımcı olacak bir muhatap bulamamasıdır. Özellikle yeni personelinizi işinin ilk gününde hayal kırıklığına uğratırsanız yeni personelinizde sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Dolayısı ile işe alım sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için oryantasyon programı şirketler açısından büyük önem arz etmektedir. Maalesef kurumsallaşma yoluna henüz girememiş veya kurumsal olduğunu sanan birçok şirket oryantasyon programını gereksiz ve zaman kaybı olarak görmektedir. Oryantasyon programları, işe alım sürecinin başarılı olarak sonuçlanması ve insana saygı kapsamında mutlak suretle şirketler tarafından benimsenmeli ve uygulanmalıdır.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page