top of page

NEDEN TERCİH EDİLMİYOR(SUN)UZ?

Bir süredir, iş başvuruları ve başvurduğunuz şirketlerle de görüşmeler yapıyorsunuz. Bir dizi mülakata giriyorsunuz. Artık son aşamaya geldiğinizi düşünüyorsunuz..Evet işe kabul edileceğinizden neredeyse eminsiniz. O da ne! Heyecanlı bir bekleyişin sonunda, mülakat sürecinizin olumsuz sonuçlandığını öğrendiniz.

Bu gibi durumlar iş başvurusu yapan hemen hemen herkesin başına gelmiştir. Kendimizden bu kadar eminken acaba, neden tercih edilmedik..

Bu tercih edilmeyişimizin altında yatan nedenler neler?

Görüşmelerde ücret beklentisi hakkında sorulan soruya verdiğiniz yanıt, bunun bir nedeni olabilir. Çünkü değerlendirme aşamasında ayırt edici unsur olabiliyor. Belki de sizinle aynı niteliklere sahip başka bir aday, sizden daha düşük bir ücret beklentisinde olduğu için tercih edilmiş olabilir. Yani az maaş çook iş arkadaşlar...

Bir başka neden ise, başvurduğunuz pozisyona askıya alınmış olabilir.. Şansa bak..

Belki de başvurduğunuz pozisyon için fazla iyisiniz.

Mülakatınız çok iyi geçti, güleryüzlü, anlayışlı, içten yaklaşımıyla mülakatı gerekçeleştiren kişi sizden hakkınızda öğrenilmesi gereken her şeyi siz farkına varmadan sizden almıştır. Şirketten musmutlu ayrılıyorsunuz.. Ama sevgili okurum hakkınızdaki karar mülakat sırasında verilmiştir.

Peki bu durumlar karşısında neler yapmalıyız?

Ücret beklentisi için;

Talep ettiğimiz ücretin, başvurduğumuz pozisyon için ne kadar gerçekçi olduğuna emin olmalısınız.

Yine işi alma kaygısıyla ücret beklentisini düşük tutmak, işverenin gözünde sizin profesyonellikten uzak bir imaj çizmenize neden olabilir. Kendine güvensiz ve bu işe muhtaç bir görüntü çizebilirsiniz.

Başvurduğunuz şirketin ücret politikaları hakkında bir ön araştırma yapmalısınız.

Fazla iyi olduğunuz için;

İlanlardaki iş tanımlarını iyi analiz etmek gerekiyor.Çünkü bazı iş ilanları gerçeği yansıtmayabiliyor. Örneğin; insan kaynakları asistanı adıyla yayınlanmış bir ilan, aslında ofisin sekreterya çalışmaları için açılmış bir ilan bile olabiliyor.

İçten ve güleryüzlü davranan mülakatçılar için;

Temkinli olmalıyız, durumun rehavetine kapılıp her şeyi anlatmamalıyız. Bir önceki iş yeriniz kötüydü.Mülakatçınız da o işyeriyle ilgili az çok bilgi sahibi.Şirket hakkında olumsuz bir ifade kullanıyor ve sizin fikrinizi soruyor. Siz dürüstçe cevap veriyorsunuz. Bu durum sizin aleyhinizde bir değerlendirme yapılmasına neden olabilir. Dürüstlüğünüzün kurbanı olmayın.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page